Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Δείκτης φθοράς πέλματος (Treadware Index)

Ο δείκτης φθοράς πέλματος αποτελεί ένα δείκτη της διάρκειας ζωής του πέλματος του ελαστικού. Ο δείκτης λειτουργεί συγκριτικά, δηλαδή ένα λάστιχο το οποίο έχει δείκτη φθοράς πέλματος 100 αναμένεται να έχει μισή διάρκεια ζωής σε σχέση με ένα λάστιχο με δείκτη 200. Βέβαια η πραγματική διάρκεια ζωής του πέλματος του ελαστικού καθορίζεται από πλήθος παραγόντων όπως η επιφάνεια του οδοστρώματος, η οδηγική μας συμπεριφορά, η πίεση των ελαστικών και η ευθυγράμμιση των τροχών.
Ο συγκεκριμένος δείκτης σχετίζεται και με τη σκληρότητα του μίγματος κατασκευής του ελαστικού, αφού όσο πιο χαμηλός είναι ο δείκτης τόσο πιο μαλακό είναι το μείγμα κατασκευής του ελαστικού και αντίστροφα.

Δείκτης πρόσφυσης (Traction Index)

Ο δείκτης πρόσφυσης περιγράφει την ικανότητα πέδησης του ελαστικού σε βρεγμένο οδόστρωμα. Οι τιμές που μπορεί να λάβει ο συγκεκριμένος δείκτης είναι οι ΑΑ, Α, Β και C. Την καλύτερη επίδοση σε πέδηση θα έχει ένα ελαστικό με “ΑΑ” δείκτη πρόσφυσης.

Δείκτης Θερμοκρασίας (Temperature Index)

Ο δείκτης θερμοκρασίας περιγράφει την αντοχή του ελαστικού στην αύξηση της θερμοκρασίας του. Η υψηλή θερμοκρασία έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση του υλικού κατασκευής του ελαστικού και τη μείωση της διάρκειας ζωής του ενώ παράλληλα αυξάνεται η πιθανότητα ξαφνικής αστοχίας του ελαστικού (κλατάρισμα). Ο δείκτης θερμοκρασίας μπορεί να έχει ως τιμές τα Α, Β και C. Το ελαστικό με δείκτη θερμοκρασίας Α παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντοχή στην αύξηση της θερμοκρασίας του.

Δείκτης φθοράς ελαστικού (Tread wear Indicator)

Κάθε ελαστικό έχει ενσωματωμένους δείκτες που μετρούν την φθορά του. Οι δείκτες αυτοί είναι τμήματα ελαστικού εντός του πέλματός του. Στο παρακάτω σχήμα είναι χρωματισμένοι με μπλέ χρώμα. Τα σημεία στα οποία βρίσκονται βρίσκονται οι δείκτες φθοράς υποδεικνείονται απο την ένδειξη TWI στο πλαϊνό μέρος του ελαστικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ένδειξη TWI έχει αντικατασταθεί από μία τριγωνική ένδειξη. Όταν το πέλμα του ελαστικού έχει φθαρεί μέχρι το σημείο των δεικτών φθοράς τότε το ελαστικό πρέπει να αντικατασταθεί.
Δείκτης φθοράς ελαστικού (Tread wear Indicator)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου