Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - Επεξήγηση Χαρακτηριστικών Ελαστικών

Προκειμένου να κάνουμε μία σωστή και ασφαλή αγορά ελαστικών θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε τις πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτά.

Μέγεθος Ελαστικού

Το μέγεθος του ελαστικού ακολουθεί σημειολογία του τύπου 205/55 R 16. Ο αριθμός 205 αναφέρεται στο πλάτος του ελαστικού σε mm και ο αριθμός 55 αναφέρεται στο ύψος του πλαϊνού του ελαστικού (προφίλ ελαστικού). Προσοχή ο αριθμός 55 δεν αναφέρεται σε mm αλλά σε ποσοστό επί του πλάτους. Δηλαδή το ελαστικό με την παραπάνω ένδειξη έχει προφίλ ίσο με 205 x 0,55 = 112,75 mm. Το γράμμα R αναφέρεται σε λάστιχο τύπου Radial (σχετίζεται με την αρχιτεκτονική κατασκευής του ελαστικού). Τα λάστιχα τύπου radial επιτρέπουν την αυτόνομη συμπεριφορά του πέλματος και των πλαϊνών τειχών του ελαστικού παρέχοντας πιο άνετη οδηγική συμπεριφορά. O αριθμός 16 περιγράφει τη διάμετρο της κατάλληλης ζάντας σε ίντσες.
Μέγεθος ελαστικού (Tyre size)

Ημερομηνία παραγωγής ελαστικού

Ο τετραψήφιος αριθμός που αναγράφεται στο ελαστικό (δεξιά της σήμανσης DOT), υποδεικνύει την ημερομηνία παραγωγής του ελαστικού. Τα δύο πρώτα ψηφία αναφέρονται στην εβδομάδα παραγωγής και οι δύο τελευταίοι στο έτος παραγωγής. Συγκεκριμένα εάν ένα ελαστικό έχει κωδικό παραγωγής “2207”, τότε το ελαστικό έχει παραχθεί την 22η εβδομάδα του 2007.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου